Akıllı Lens Teknolojisi: Görme Bozukluklarına Çözüm Sağlıyor
Yaşam kalitesini doğrudan etkileyen görme bozuklukları, küresel bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya genelinde en az 2,2 milyar insanın yakın veya uzak görme bozukluklarıyla mücadele ettiği belirtiliyor, ve bu bireylerin yarısının bu problemin önlenebilir düzeyde olduğu ifade ediliyor.
Özellikle 40 yaş sonrasında sıkça karşılaşılan ve 826 milyon insanı etkileyen presbiyopi (yakını görememe), en yaygın görme bozuklukları arasında ilk sırada yer alıyor. Eskiden gözlük ve kontakt lensler yaygın çözümler olsa da, SAMÜ Tıp Fakültesi Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Doç. Dr. Muhammed Mustafa Kurt, artık 40 yaş üstü hastalar için daha kalıcı ve etkili bir tedavi seçeneği olan akıllı lens teknolojisinin mümkün olduğunu vurguluyor.
‘Uzak ve Yakın Görme Sorunlarına Çözüm Sunarak Yaşam Boyu Net Görüş Sağlıyor’
Görme bozukluklarıyla mücadele eden milyonlarca insanın bulunduğunu belirten Doç. Dr. Muhammed Mustafa Kurt, görme bozuklukları hakkında şu bilgileri paylaşıyor:
“Görme bozuklukları sadece fiziksel bir engel değil, aynı zamanda günlük yaşamımızı etkileyerek yaşam kalitemizi sınırlıyor. Dijital çağda ekranlar karşısında göz sağlığını korumak da kolay değil. İnsanların yüzde 70’i görme bozuklukları nedeniyle kitap okuma, araç kullanma ve ekrana bakma konularında zorluklar yaşıyor. Ancak tıbbi teknolojilerdeki ilerlemeler, görme bozukluklarının önlenmesine yardımcı oluyor. Özellikle katarakt tedavisi ve presbiyopinin düzeltilmesinde tercih edilen akıllı lensler, uzak ve yakın görme sorunlarına çözüm sunarak yaşam boyu net görüş sağlıyor. Bu teknoloji, göz sağlığında devrim niteliğinde bir çözüm olarak kabul ediliyor.”
‘Akıllı Lensler, 40 Yaş Üstü Görme Problemlerine Çözüm Oldu’
40 yaş üstü bireylerde hipermetropi, miyopi, astigmatizma ve presbiyopinin düzeltilmesinde kullanılan cerrahi bir prosedür olan akıllı lensler hakkında Doç. Dr. Muhammed Mustafa Kurt şu açıklamalarda bulunuyor:
“Akıllı lensler, doğal göz merceğinin yerine konulmak üzere tasarlanmış çok odaklı göz içi lenslerdir. Bu uygulama sonrasında hastaların tekrar gözlük takması gerekmeyebilir. Son 10 yılda akıllı lens çözümüne olan talebin arttığını gözlemliyoruz. Bunda akıllı lens ameliyatlarının başarısının etkisi büyük. Göz hastalıklarında öncü kabul edilen akıllı lensler, teknolojinin getirdiği yeniliklerle daha da gelişecektir.”